9 Мая 2024 05:43
Новости
  11:05    7.9.2015

Совет адвокатов: "Приравнять адвокатов к чиновникам - это нарушение прав клиентов!" (документ)

Совет адвокатов: "Приравнять адвокатов к чиновникам - это нарушение прав клиентов!" (документ)
Руководители адвокатур Северных и Балтийских стран выступили с общей резолюцией против приравнивания присяжных адвокатов к должностным лицам.
Как сообщил нам член Латвийского совета присяжных адвокатов Андрис Рукманис, коллеги из соседних стран шокированы тем, что в Латвии собираются адвокатов, которые выполняют обязанности администраторов неплатежеспособности, приравнять к чиновникам.

По мнению Совета, это угрожает конфиденциальности клиентов. Ведь госчиновники должны декларировать свои сделки. Что это может означать приктически: сведения о клиентах адвокатов могут попасть в распоряжение "компетентных органов".


Совет присяжных адвокатов неоднократно выступал против этой инициативы, однако мнение самих адвокатов так и не было принято во внимание.

Вот, что говорится об этом в официальном сообщении Совета присяжных адвокатов -- к должностным лицам.:

Ziemeļvalstu un Baltijas valstu advokatūru vadītāji ar kopēju rezolūciju vēršas pret zvērinātu advokātu pielīdzināšanu valsts amatpersonām

Personas, kura veic advokāta profesionālo darbību, pielīdzināšana valsts amatpersonai ir rupjš starptautisko cilvēktiesību, konstitucionālo tiesību un Eiropas Savienības advokāta profesijas pamatprincipu hartas pārkāpums, jo valsts amatpersonas statuss saskaņā ar likumu uzliek par pienākumu advokātam pildīt un ievērot valstiskus pienākumus, kuri nav savienojami ar advokāta profesijas neatkarību un konfidencialitāti. Rezolūcija ar šādu atzinumu pieņemta Ziemeļvalstu-Baltijas valstu advokatūru vadītāju ikgadējās sanāksmes laikā Rīgā 2015.gada 4.septembrī.

Latvijas Zvērinātu advokātu padomes loceklis Andris Rukmanis norāda, ka kaimiņvalstu kolēģi pauduši neizpratni un pat šoku par Latvijas valsts lēmumu pielīdzināt advokātus, kuri vienlaikus praktizē kā maksātnespējas procesa administratori, valsts amatpersonām, atzīstot, ka šāds lēmums apdraud advokāta klientu konfidencialitāti. Kā uzsvēra Zviedrijas Advokātu padomes ģenerālsekretāre Anne Ramberga, runa nav par advokātu pasargāšanu, bet gan par klientu aizsardzību.

Sanāksmes dalībnieki norādīja, ka advokātu klientu datu iespējama nonākšana valsts rīcībā, kas saistīta ar plānoto darījumu deklarēšanas sistēmas ieviešanu, ir nepieņemama un pārkāpj klienta tiesības uz konfidencialitāti, vēršoties pēc juridiskās palīdzības un aizsardzības.

A.Rukmanis atgādina, ka Latvijas Zvērinātu advokātu padome jau vairākkārt ir norādījusi gan valdībai, gan Saeimai, ka valsts amatpersonas statuss nav savienojams ar advokāta darbības pamatprincipiem, tomēr līdz šim advokātu viedoklis nav ņemts vērā. Ja valsts uzskata par nepieciešamu uzlabot maksātnespējas procesa administratoru uzraudzību, tas jādara ar instrumentiem, kas nepārkāpj starptautiskās cilvēktiesību, konstitucionālo tiesību un Eiropas Savienības advokāta profesijas pamatprincipu hartas normas. Viņš piebilst, ka Latvijai būtu jākonsultējas ar ārvalstu kolēģiem un jāpārņem labā prakse gan maksātnespējas procesa efektivitātes uzlabošanā, gan administratoru darbības uzraudzībā.

Rezolūciju, kas tika pieņemta Ziemeļvalstu-Baltijas valstu advokatūru vadītāju sanāksmē Rīgā, vienbalsīgi atbalstīja Dānijas, Igaunijas, Somijas, Islandes, Lietuvas, Norvēģijas, Zviedrijas un Latvijas advokātu kolēģiju vadītāji un pārstāvji.

Оставить комментарий

4 главные под байкой - Читайте также

Читайте также

4 главные под байкой

Кнопка Телеграм в байках

топ 3 под байкой - Криминальный топ 3

Криминальный топ 3

топ 3 под байкой

Рекомендованно для вас

Криминальный топ 3

Криминальный топ 3

Комментарии

Комментарии