7 Мая 2024 12:32
Новости
  18:52    8.3.2017

"В тюрьмах так повысили зарплату, что она понизилась!" (+комментарий УМЗ) (6)

Страницы:

 

Ответ УМЗ полностью 

 

Valsts tiešās pārvaldes iestāžu amatpersonu ar speciālajām dienesta pakāpēm (turpmāk – amatpersona) un darbinieku (arī Pārvaldes amatpersonu un darbinieku) darba samaksu, kvalifikācijas pakāpes un to noteikšanas kārtību un sociālās garantijas nosaka saskaņā ar Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumu (turpmāk – Atlīdzības likums). Saeima 2016.gada 23.novembrī pieņēma likumu "Grozījumi Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā", kas stājas spēkā 2017.gada 1.janvārī, kur 4.panta 4.1 daļa izteikta šādā redakcijā:

"(41) Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu (izņemot Drošības policiju) un Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonām ar speciālajām dienesta pakāpēm mēnešalgas apmēru nosaka, klasificējot amatus atbilstoši Ministru kabineta noteiktajam Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu un Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonu ar speciālajām dienesta pakāpēm amatu katalogam un ņemot vērā amatam atbilstošo mēnešalgu grupu." Savukārt Ministru kabinets 2016.gada 13.decembrī pieņēma Ministru kabineta 2016.gada 13.decembra noteikumus Nr. 810 "Noteikumi par Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu un Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonu ar speciālajām dienesta pakāpēm amatu klasifikāciju" (stājas spēkā 01.01.2017.) un Ministru kabineta 2016.gada 13.decembra noteikumus Nr. 806 "Noteikumi par Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu un Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonu ar speciālajām dienesta pakāpēm mēnešalgu un speciālo piemaksu noteikšanas kārtību un to apmēru"(stājas spēkā 01.01.2017.). 


Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu un Pārvaldes atalgojuma sistēmas reformēšanu noteic ar Ministru kabineta 2013. gada 27. decembra rīkojumu Nr. 675 apstiprinātā Koncepcija par jaunu darba samaksas sistēmu Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu un Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonām ar speciālajām dienesta pakāpēm (turpmāk – Koncepcija) ietvertais risinājuma 2. variants.

Koncepcijas 3.2. apakšpunktā ietvertais 2. risinājuma variants paredz uz jauniem principiem balstītas darba samaksas sistēmas ieviešanu amatpersonām. Jaunās darba samaksas sistēmas galvenie principi ir:

1. amatpersonu amatu klasifikatora (kataloga) izveide – izveidojot iestādēs noteikto amatu funkciju sistematizētu apkopojumu, amatiem atbilstošās funkcijas sakārtojot funkcionālajās grupās (amatu saimēs);

2. amatu saimju un līmeņu grupēšana mēnešalgu grupās atbilstoši amatu novērtēšanas rezultātiem;

3. lielākā daļa piemaksu par dienestu, kas saistīts ar īpašu risku, un par nosacījumiem, kas saistīti ar dienesta specifiku, ievērojot, ka mēnešalga tiek noteikta atbilstoši amatpersonas veicamajām funkcijām, vairs netiek paredzētas, jo amatpersonas mēnešalga tiks noteikta atkarībā no veicamo dienesta pienākumu sarežģītības, atbildības līmeņa un citiem pamatkritērijiem, kas ņemti vērā, izstrādājot amatu klasifikatoru un grupējot saimes un līmeņus mēnešalgu grupās.

Ministru kabineta 2013. gada 27. decembra rīkojuma Nr. 675 2. punktā noteikts, ka atbildīgā par Koncepcijas ieviešanu ir Iekšlietu ministrija un Tieslietu ministrija, savukārt rīkojuma 4. punktā noteikts, ka Iekšlietu ministrija kopīgi ar Tieslietu ministriju sagatavo un iekšlietu ministrs iesniedz izskatīšanai Ministru kabinetā Koncepcijas ieviešanai nepieciešamo normatīvo aktu projektus.

Koncepcijā minētais tika ieviests pakāpeniski. Ņemot vērā valsts budžeta finansiālās iespējas un lai risinātu neatliekamus pasākumus esošās darba samaksas sistēmas pilnveidošanā, saglabājot esošo darba samaksas sistēmu, no 2016. gada 1. janvāra tika palielināta amatpersonu atlīdzība (Iekšlietu ministrijai tika piešķirts finansējums 26 178 280 euro apmērā, Tieslietu ministrijai – 4 279 096 euro apmērā), vienlaikus ieviešot arī atsevišķus Koncepcijas elementus:

– piemaksas par speciālo dienesta pakāpi apmēra palielināšana, lai nodrošinātu tā hierarhisku samērojamību ar amatpersonu iedalījumu instruktoros, jaunākajos virsniekos, vecākajos virsniekos un augstākajos virsniekos atbilstoši Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu un Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonu ar speciālajām dienesta pakāpēm dienesta gaitas likuma (turpmāk – dienesta gaitas likums) 19.1 pantam, kā arī, ņemot vērā dienesta gaitas likumā kārtējās dienesta pakāpes piešķiršanai noteikto izdienu un izglītības līmeni, tāpat minētajai piemaksai ir nozīmīga motivējoša loma amatpersonas dienesta gaitā;

– paredzot speciālo piemaksu amatpersonām, kuras veic zemūdens darbus.

Atlīdzības palielinājums 2016. gadā bija uzskatāms par Koncepcijā paredzēto reformu attiecībā uz jaunās darba samaksas ieviešanas pirmo posmu un tā īstenošanas rezultātu raksturo šādi vidējie (pirms nodokļu nomaksas) rādītāji uz vienu amatpersonu (bez kadetiem):

– atalgojuma pieaugums uz vienu amatpersonu – 148 euro (Iekšlietu ministrija – 151 euro, Pārvalde – 129 euro);

– atlīdzības pieaugums – 152 euro uz vienu amatpersonu (bez kadetiem) (Iekšlietu ministrija – 156 euro, Pārvalde – 129 euro).

Turklāt atbilstoši Koncepcijai tika palielināta piemaksa par speciālo dienesta pakāpi (detalizēta informācija zemāk esošajā tabulā).
tablica2

Koncepcijas ieviešanas otrajā posmā saskaņā ar Ministru kabineta lēmumiem un ņemot vērā valsts finansiālās iespējas, tika piešķirts finansējums 30 260 818 euro apmērā 2017. gadam un turpmākajiem gadiem ik gadu, tai skaitā Iekšlietu ministrijai – 26 000 000 euro un Tieslietu ministrijai – 4 260 818 euro, lai pilnā apmērā nodrošinātu jaunas darba samaksas sistēmas ieviešanu amatpersonām.

Ministru kabineta 2016. gada 13. decembra noteikumi Nr. 810 "Noteikumi par Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu un Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonu ar speciālajām dienesta pakāpēm amatu klasifikāciju" (turpmāk – Noteikumi Nr. 810) paredz Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu un Pārvaldes amatpersonu amatu katalogu. Amatu katalogā ir sniegts amatu saimju un apakšsaimju apraksts, kā arī amatu saimei nepieciešamās izglītības tematiskās jomas, līmeņa raksturojums, amata nosaukums, attiecīgajam amatam atbilstošo pamatpienākumu apraksts, amatam noteiktā augstākā speciālā dienesta pakāpe un minimālais izglītības līmenis. Amatu katalogā amati ir klasificēti atbilstoši veicamajām funkcijām (piemēram: noziedzības novēršana un apkarošana, ugunsdzēsība un glābšana, robežuzraudzība u.c.). Savukārt visiem dienestiem kopīgajās funkcijās (starptautiskā sadarbība, kinologi, slepenības režīma nodrošināšana u.c.) iesaistītie amati ir klasificēti kopīgās amatu saimēs, tādējādi nodrošinot, ka par vienādu amatu pienākumu veikšanu visos dienestos tiks noteikta vienāda mēnešalga.

Lai izstrādātu amatu katalogu – t. sk., noteiktu katras amata saimes un līmeņa atbilstību konkrētai mēnešalgas grupai, Iekšlietu ministrijā tika izveidota darba grupa, kuras sastāvā tika iekļauti visu iesaistīto dienestu pārstāvji un neatkarīgi eksperti. Iekšlietu ministrijas darba grupa veica katras amatu saimes pārstāvju (t.sk. Pārvaldes centrālā aparāta daļu priekšnieku) intervēšanu, iepazinās ar amatiem noteiktajiem pienākumiem un atbilstoši intelektuālā darba vērtēšanas metodikai, ņemot vērā veicamos pienākumus, nepieciešamo izglītību, profesionālo pieredzi, sarežģītību un atbildību katram amatam, noteica amata vērtību punktos. Savukārt atbilstoši iegūtajiem punktiem amati tika sagrupēti algu grupās.

Papildus finansējums piešķirts jaunas darba samaksas sistēmas ieviešanai, kur amatpersonas mēnešalga tika noteikta atkarībā no veicamo dienesta pienākumu sarežģītības, atbildības līmeņa un citiem pamatkritērijiem, kas ņemti vērā, izstrādājot amatu klasifikatoru un grupējot saimes un līmeņus mēnešalgu grupās. Jaunā darba samaksas sistēma ieviesta pakāpeniski, 2016.gadā palielinot piemaksu par speciālo dienesta pakāpi un mēnešalgas proporcionāli visiem amatiem, savukārt ar 2017.gada 1.janvāri mēnešalgas noteiktas pēc jauniem principiem saskaņā ar Ministru kabineta 2016.gada 13.decembra noteikumiem Nr. 810 "Noteikumi par Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu un Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonu ar speciālajām dienesta pakāpēm amatu klasifikāciju".

Apsargu un uzraugu bruto atalgojums, salīdzinot ar 2015.gadu, ir pieaudzis vidēji mēnesī par 330 euro.

Pārvaldes amatpersonām noteiktais atalgojums 2017. gadā ir noteikts atbilstoši spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem.

Papildus informējam, ka pamatojoties uz Ministru kabineta 2016. gada noteikumos Nr. 1 "Noteikumi par neapliekamā minimuma un nodokļa atvieglojuma apmēru iedzīvotāju ienākuma nodokļa aprēķināšanai" noteikto, no 2016. gada ienākumiem piemēro diferencēto neapliekamo minimumu. 2016. gadā minimālais mēneša neapliekamais minimums sastādīja 75 euro, bet 2017. gadā 60 euro. Attiecīgi, ja bruto atalgojuma apmērs pat saglabājās 2016. gada līmenī, salīdzinot ar 2016. gadu "netto" ienākumi samazinājās par 3,45 euro.

 


« Назад 3/3 Вперед

Оставить комментарий

Комментарии

  • хххххх 9 Марта 2017 00:17

    Всё по "справедливости "надзирателям отняли потом прибавили и считают это повышения зарплаты это кто с осужденными работает 40-80 и начальство не урезало у себя ничего пополнила себе оклады на 200-300.

  • Jur 9 Марта 2017 00:20

    А по телику в новостях сказали надзиратель будет получать оклад 805 + 220 доплаты кому верить?

  • Н.К. 9 Марта 2017 10:15

    Думаю, стоит почитать документы. Мы привели ответ УМЗ полностью в оригинале, там все перечислено.

  • Ledi 9 Марта 2017 19:46

    Это на бумаге такая зарплата за 200 часов работы в месяц!!!

  • Jur 10 Марта 2017 18:51

    Почему министр по TV по несколько раз говорил надзиратель будет получать 805+220 доплаты по принятые поправки не слово.Это как в начале урезать например на 100 эвро а потом добавить 130 и потом говорить было повышения зарплат на 130 эвро.

  • Иван 14 Марта 2017 13:12

    Большинству тюремных работников убрали доплату за риск. Автор всё верно пишет!

4 главные под байкой - Читайте также

Читайте также

4 главные под байкой

Кнопка Телеграм в байках

топ 3 под байкой - Криминальный топ 3

Криминальный топ 3

топ 3 под байкой

Рекомендованно для вас

Криминальный топ 3

Криминальный топ 3

Комментарии

Комментарии