19 Апреля 2024 00:09
Новости
  16:20    25.4.2017

На «земельных баронов» пожаловались президенту (документы) (1)

Skaties.lv

Страницы:

 

Заявление в прокуратуру (часть 1)

 

I E S N I E G U M S

/par kriminālprocesa uzsākšanu/

2017. gada 20. aprīlī



Kriminālprocesa likums, turpmāk tekstā – KPL, nosaka, ka ikvienas fiziskās un juridiskās personas pienākums ir likumā noteiktajā kārtībā ziņot tiesībaizsardzības iestādēm par iespējamiem noziedzīgiem nodarījumiem.

Ņemot vērā minēto, mēs, t.i zemāk parakstījušās personas, vēršamies ar iesniegumu par vairāku zvērinātu advokātu, maksātnespējas administratoru un ar tiem saistīto personu iespējamām noziedzīgām darbībām, kuru rezultātā ir nodarīts būtisks kaitējums lielam skaitam Rīgas un citu Latvijas pilsētu iedzīvotājiem, šo noziedzīgo darbību rezultātā līdz maksātnespējai novesto komercsabiedrību un to kreditoru interesēm, kā arī aizskartas ar likumu aizsargātas valsts intereses.

Šīs iesniegums satur ziņas par iespējams notikušajiem noziedzīgajiem nodarījumiem, par kuru izdarīšanu kriminālatbildība paredzēta Krimināllikuma, turpmāk tekstā – KL, 177.panta otrajā daļā, 215.panta pirmajā daļā un 213.panta otrajā daļā, uz ko norāda sekojošie fakti.

Zvērināts advokāts Normunds Šlitke ir vairāku savā starpā saistītu komercsabiedrību - AS "Pilsētas zemes dienests", AS "Reversed" u.c. dibinātājs, akcionārs, pilnvarotais pārstāvis, vairāku advokātu biroju faktiskais vadītājs (Kaniņa Šlitke un Snipe, ILaw, Amicus Curiae u.c.), lobēšanas organizāciju tīkla (biedrība "Zemes reformas komiteja", "Apvienotā brīvā arodbiedrība", biedrība "Valstij nodokļus nevajag?" u.c.) dibinātājs, Rīgas tiesu apgabala šķīrējtiesas tiesnesis, saistīts ar starpniekfirmām SIA "Vienotais norēķinu centrs" un SIA "Kredītuzraudzības birojs", kā arī līdz 17.08.2016. bija arī maksātnespējas administrators. Šobrīd viņa maksātnespējas administratora sertifikāts ir apturēts. Jāatzimē, ka N.Šlitkes prettiesisku darbību vadītajos maksātnespējīgajos uzņēmumos konsatatējusi arī Maksātnespējas administrācija, kura vairākkārt ir vērsusies tiesā ar lūgumu atcelt N.Šlitki no maksātnespējas administratora amata par daudzajiem konstatētajiem pārkāpumiem, interešu konfliktu un darbošanos maksātnespējīgu uzņēmumu kreditoru labā. Visos gadījumos tiesa, piemērām, AS "Mājokļu aģentūra" gadījumā par konstatētiem pārkāpumiem atcela N.Šlitki no maksātnespējas administratora amata, savukārt, citos gadījumos, kā piemērām, AS "Reversed" gadījumā, tiesa konstatējusi, ka maksātnespējas procesu uz pilnvaras pamata faktiski ir vadījis N.Šlitke, vienlaicīgi būdāms gan kreditora akcionārs, gan kreditoru pārstāvis, tādējādi darbojoties pretēji maksātnespējīga uzņēmuma un tā kreditoru interesēm. 


Mūsu rīcībā iegūtie AS "Reversed" (šobrīd ir atjaunots iepriekšējais nosaukums - AS "Latzemes nekustamie īpašumi") maksātnespējas procesa dokumenti - kreditoru sapulces protokoli, administratoru pārskati utt., maksātnespējas procesā pieņemtie tiesas lēmumi/spriedumi; citu komercsabiedrību (AS "Mājokļu aģentūra" u.c.) maksātnespējas procesu lietu dokumenti liecina par zvērināta advokāta N.Šlitkes un ar viņu saistīto personu, tai skaitā citu zvērinātu advokātu un maksātnespējas administratoru, - Normunda Šlitkes sievas Indras Kaniņas-Šlitkes, Aigara Breča, Jāņa Breča, Rolanda Bula (miris), Daces Timermanes, Uģa Salnas, Alvja Krasovska, Anda Sarkana, Artas Snipes, Elīnas Dupates (bijusī Elīna Veide), Solvitas Melngailes, Ivetas Rozentāles, Denisa Rapoporta, Darjas Rapoportas, Sandras Orlovskas u.c., apzinātām, mērķtiecīgām darbībām, tīši novedot iepriekšnorādītās komersabiedrības līdz maksātnespējai (bankrotam), vēlāk sanācijas rezultātā tās reorganizējot, izveidojot jaunas komercsabiedrības, un tādā veidā no maksātnespējīgajiem uzņēmumiem izņemot "tīrus aktīvus" - zemes īpašumus ar piespiedu nomas apgrūtinājumu un izvairoties no kreditoru parādu segšanas, piemērām AS "Reversed" (AS "Latzemes nekustamie īpašumi") maksātnespējas lietā tika dzēsti kreditoru prasījumi 3 599 077,54 EUR apmērā. Savukārt, noslēdzot cesijas līgumus, līdz tīšai maksātnespējai novestās komercsabiedrības tālāk tiek izmantotas prasību celšanai tiesā pret dzīvokļu īpašniekiem, kuru mājas atrodas uz zemes ar piespiedu nomu, ar nolūku izvairīties no valsts nodevas samaksas, jo maksātnespējas administratori prasību celšanas tiesā gadījumos ir atbrīvoti no valsts nodevas samaksas. Tadā veidā aizskarot valsts intereses un nodarot tiem būtisku kaitējumu, jo ņemot vērā celto prasību skaitu (pēc zvērināta advokāta N.Šlitkes vārdiem, tādu varētu būt ar 4000), zaudējumi valstij nesamaksātas valsts nodevas veidā var būt simtos tūkstošos, bet precīzs nodarītā kaitējuma apmērs ir konstatējams pirmstiesas izmeklēšanas laikā.

Norādīto apstirpina AS "Reversed" (AS "Latzemes nekustamie īpašumi") maksātnespējas procesā konstatētais.

Par AS "Reversed" maksātnespējas administratoru tika iecelta sena N.Šlitkes biznesa partnere zvērināta advokāte Elīna Dupate (bijusī Elīna Veide). AS "Reversed" sākotnējais nosaukums bija AS "Paraugtipogrāfija", šobrīd ir jauns nosaukums AS "Latzemes nekustamie īpašumi". Kad AS "Paraugtipogrāfija" 2010. gada sākumā pieteica Ārpustiesas tiesiskās aizsardzības procesu, jau tad par administratori tika iecelta Elīna Dupate. Kā redzams no publiski pieiejamā Ārpustiesas tiesiskās aizsardzības pasākumu plāna, kas apstiprināts 2010. gada 20. aprīlī, kā AS "Paraugtipogrāfija" kreditori bija pieteikušies daudzi ar N. Šlitki un viņa partneriem saistīti uzņēmumi, piemēram, SIA Birojserviss, SIA Latzeme, AS Latzemes nekustamie īpašumi, AS Rīgas zīmogu fabrika, AS Valsts papīru spiestuve, SIA Replus u.c. Līdz 2012. gadam, kad tika pasludināta nu jau pārdēvētās AS "Latzemes nekustamie īpašumi" (vēlāk AS "Reversed" un pēc tam atkal AS "Latzemes nekustamie īpašumi") maksātnespēja, šie uzņēmumi tika dažādās kombinācijās savstarpēji reorganizēti. AS "Reversed" (AS "Latzemes nekustamie īpašumi") šbrīd esošo akcionāru saraksts nav peieejams, bet uzņēmuma atkal ir ieceltas ar N.Šlitki saistītas personas:

• Artūrs Snips, ......, valdes loceklis (no 31.08.2016), tiesības pārstāvēt atsevišķi;

• Jānis Brečs, ......, padomes priekšsēdētājs (no 31.08.2016);

• Solvita Melngaile,......, padomes priekšsēdētāja vietnieks (no 31.08.2016);

• Dace Timermane, ......, padomes loceklis (no 31.08.2016).

Pēc AS "Reversed" maksātnespējas procesa pasludināšanas, A.Dupate, pārkāpjot Maksātnespējas likumā paredzētās normas, izsniedza N. Šlitkem un otrai biznesa N.Šlitkes partnerei zvērinātai advokātei Artai Snipei pilnvaras ar tādu pilnvarojuma apjomu, kādu tiesa var piešķirt tikai pašam maksātnespējas administratoram.

Saskaņā ar AS "Reversed" publiski pieejamiem maksātnespējas lietā esošajiem kreditoru reģistriem, ar administratores E.Dupates piekrišanu par AS "Reversed" kreditoriem tika atzīti vairāki ar pašu N. Šlitki saistīti uzņēmumi (AS RZS Tirdzniecība, AS Reklāmas un zīmogu fabrika, AS Valsts papīru spiestuve, SIA Tech Line), kā arī ar viņa biznesa partnera un miljonāra Alvja Krasovska saistīti uzņēmumi (SIA Dyaltos Treasury, SIA Domum, SIA Dyaltos, SIA Replus, SIA Reversus). SIA Dyaltos Treasury balsu skaits kreditoru sapulcē bija tik liels, ka ar to varēja kontrolēt visu maksātnespējas procesu, tajā skaitā atstājot mazākumā īsto kreditoru AS Swedbank. Savukārt, E.Dupates piešķirtās pilnvaras deva pilnīgu rīcības brīvību pašam N.Šlitkem un viņa partnerei A.Snipei.

Ņermot vērā E.Dupates, N.Šlitkes un ar viņu saistīto personu prettiesisku darbību AS "Reversed" maksātnespējas procesā, Maksātnespējas administrācija ir vērsusies ar pieteikumu tiesā par E.Dupates atcelšanu no minētā uzņēmuma maksātnespējas administratora amata.

Saistībā ar minēto Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesa 2016. gada 20. maija lēmumā lietā Nr. C29660712 konstatēja, ka:

"Maksātnespējīgās AS Reversed maksātnespējas procesa administratore E. Dupate konkrētajā maksātnespēja lietā administratora pienākumu veikšanu ir uzticējusi zvērinātam advokātam N. Šlitkem, kurš viņas vārdā veicis sekojošas, tiesai zināmas, darbības: 1) pārstāvējis administratori tiesā ar piešķirto pilnvarojumu "pārstāvēt administratoru ar visām tiesībām, kādas saskaņā ar Maksātnespējas likuma normām piešķirtas administratoram"; 2) administratores vietā un vārdā sniedzis informāciju par maksātnespējas procesa norisi Maksātnespējas administrācijai; 3) sagatavojis un parakstījis maksātnespējas procesa, šajā gadījumā sanācijas īstenošanai nepieciešamos dokumentus"

"[..] E. Dupate pieļaujot zvērināta advokāta N. Šlitkes aktīvu līdzdalību konkrētajā maksātnespējas procesā, atļaujot sastādīt un parakstīt sanācijas plānu, pieļaujot parādnieka akciju pāreju zvērinātam advokātam N. Šlitkem, ieceļot viņu un viņa laulāto par reorganizācijas rezultātā izveidoto komercsabiedrību amatpersonām, un visbeidzot pilnvarojot viņu pārstāvēt viņas, kā maksātnespējas administratores, intereses tiesā konkrētajā maksātnespējas lietā, ir nonākusi interešu konflikta situācijā. [..] Lietā konstatētie fakti un apstākļi rada pamatotas šaubas par maksātnespējīgās AS Reversed administratores E. Dupate objektivitāti un grauj sabiedrības uzticību godprātīgai un likumīgai maksātnespējas procesa īstenošanai".

Vēršam Jūsu uzmanību, ka AS "Reversed" maksātnespējas procesa laikā tika veikta tās reorganizācija, veicot sadalīšanu, t.i. izveidojot jaunas komercsabiedrības un nododot šīm jaunajām komercsabiedrībām AS "Reversed" piederošos aktīvus - zemes ar piespiedu nomas apgrūtinājumu.

AS "Reversed" reorganizācijas - sadalīšanas rezultātā tika izveidotas trīs komercsabiedrības;

• SIA "Reģionālā zemju pārvalde", reģistrācijas numurs 40103891749, valdes loceklis ar tiesībām pārstāvēt sabiedrību atsevišķi Aigars Brečs;

• SIA "Šmerļa priedes", reģistrācijas numurs 40103891753, valdes loceklis ar tiesībām pārstāvēt sabiedrību atsevišķi Alvis Krasovskis;

• Akciju sabiedrība "Zemju pārvalde", reģistrācijas numurs 40103891768, valdes loceklis ar tiesībām pārstāvēt sabiedrību atsevišķi Normunds Šlitke, bet valdes locekļa laulātā Indra Kalniņa-Šlitke iecelta par valdi uzraugošās institūcijas – padomes priekšsēdētāju.

Iepriekš norādītajā Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesas 2016. gada 20. maija lēmumā lietā Nr. C29660712 tiesa nodibināja, ka:

"[..] zvērinātam advokātam N. Šlitkem ir bijušas visas iespējas īstenot, ietekmēt un virzīt maksātnespējīgās AS Reversed maksātnespējas procesu atbilstoši savām personiskajām interesēm [..] Sanācijas procesa laikā zvērināts advokāts N. Šlitke ir kļuvis par maksātnespējīgās AS Reversed akcionāru, kam pieder 48 % akciju. [..] Advokatūras likuma 63. pants noteic, ka zvērinātam advokātam ir aizliegts pirkt vai citādā ceļā iegūt pilnvardevēju tiesības viņu prāvās ne vien uz sava vārda, bet arī tādējādi, it kā viņš iegūtu šīs tiesības citām personām. Visi šādi darījumi atzīstami par spēkā neesošiem.

Tulkojot šo normu paplašināti – pēc tās mērķa un kopsakarā ar citiem ierobežojumiem advokāta darbības veikšanai, kas noteikti Advokatūras likumā, kā arī Advokātu ētikas kodeksa 2.7.punktu, tiesa atzīst, ka zvērināts advokāts N. Šlitke nav ievērojis minēto aizliegumu, jo laikā, kad sniedzis juridisko palīdzību maksātnespējīgai AS Reversed, ieguvis pilnvardevēja akcijas un kļuvis par valdes locekli kapitālsabiedrībā, kura izveidota uz maksātnespējīgās AS Reversed mantas bāzes, un kuras akcionāru intereses akcionāru sapulču starplaikos uzrauga viņa laulātā."

Ar norādīto tiesas lēmumu interešu konfliktā esošā E. Dupate tika atcelta no MAS "Reversed" administratores amata, bet dažas dienas vēlāk tā pati tiesa apstiprināja citu administratoru – Aināru Vīnkalnu, kura rīcība norāda uz ciešo saistību ar N.Šlitki, piemēram, Ainārs Vīnkalns ir Rīgas tiesu apgabala šķīrējtiesas, kuru izveidoja N.Šlitke, tiesnesis. Kaut gan Maksātnespējas administrācija apgalvoja, ka administrators tika izraudzīts "pēc nejaušības principa".

Jau 2016. gada 23. augustā tā pati Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesa tajā pašā sastāvā apstiprināja maksātnespējīgās AS "Reversed" (AS „Latzemes nekustamie īpašumi", reģistrācijas numurs 40003347400) 2016. gada 19. jūlija noslēguma kreditoru sapulces lēmumu par maksātnespējīgās AS „Reversed" sanācijas plāna īstenošanu un sanācijas pabeigšanu; izbeidza maksātnespējīgās AS „Reversed" (AS „Latzemes nekustamie īpašumi") maksātnespējas procesu, atjaunojot maksātspēju, dzēšot kreditoru prasījumus 3 599 077,54 EUR apmērā.

Iepriekšminētais liecina par N.Šlitkes un ar viņu saistīto personu tiesisko nihilismu un mērķtiecīgajām darbībām, realizējot noziedzīgo nodomu - apzināti novest līdz maksātnespējai komercsabiedrību, pašam vai ar saistītu personu palīdzību uzraudzīt un kontrolēt maksātnespējas procesa norisi, atbrīvot komersasbiedrības aktīvus no kreditoru saistībām, un izmantot izveidoto krāpniecisko shēmu, lai nemaksātu valstij valsts nodevas par prasību celšanu tiesā. Atkārtoti jānorādā, ka šo N.Šlitkes un ar viņu saistīto personu noziedzīgo darbību rezultātā ir aizskartas netikai kreditoru, bet arī valsts intereses, jo pēc mūsu rīcībā esošās informācijas dzēsto kreditoru prasījumu summā ietilpst gan Valsts ieņēmumu dienesta pieteiktie prasījumi par nodokļu parādiem, gan nekustāmo īpašumu nodokļu parādi, piemērām, Jelgavas dome vien 2016. gada oktobra sēdē dzēsa AS "Reversed" nekustamā īpašuma nodokļa parādu 16 277,97 EUR un kavējuma naudu 115,81 EUR apmērā. Jāatzīmē, ka starp AS "Reversed" nenodrošinātajiem kreditoriem bija arī citas lielākās Latvijas pašvaldības, Valsts Ieņēmumu dienests, AS "Swedbank".

Bez tam vēršam Jūsu uzmanību uz mūsu rīcībā esošo informāciju par to, ka AS "Reversed" maksātnespējas procesa laikā (konkrēti 2014. gada 15. augustā) N. Šlitke caur SIA "Timpart" uz ārzonā (Belizā) reģistrētu uzņēmumu Tintagel S.A. pārskaitīja 2 849 000,00 EUR. Uzņēmumu reģistrā kā SIA "TimPart" darbības veids norādīts: "Citi informācijas tehnoloģiju un datoru pakalpojumi". Minētā informācija būtu pārbaudāma pirmstiesas izmeklēšanas laikā, jo šie fakti var liecināt par iespējamu noziedzīgi iegūtu lidzekļi legalizāciju, par ko kriminālatbildība paredzēta KL 195.pantā.

Jānorādā, ka neraugoties uz to, ka saskaņā ar Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesas 2016. gada 23. augusta spriedumu civillietā Nr. C29660712 tika dzēsti AS "Reversed" nodokļu parādi, šobrīd AS "Reversed", turpinot realizēt krāpnieciskās darbības celtajās prasībās pret dzīvokļu īpašniekiem, kuru mājas atrodas uz zemes ar piespiedu nomu, turpina lūdz tiesu piedzīt gan Pievienotās vērtības nodokli, gan nekustamā īpašuma nodokļa kompensāciju, pie kam no daudziem dzīvokļu īpašniekiem šie nepamatoti nodokļi ir piedzīti.

Vēršam Jūsu uzmanību uz to, ka reālizētā AS "Reversed" tīša novešana līdz maksātnespējai un iepriekš norādīta krāpšanas shēma, nav vienīgais gadījums, jo tādā pašā veidā N.Šlitke un ar viņu saistītās personas realizēja noziedzīgas darbības attiecībā uz AS "Mājokļu aģentūra" un šobrīd realizē AS "Pilsētas zemes dienests" maksātnespējas procesā.

 


Оставить комментарий

Комментарии

  • жилец 29 Апреля 2017 09:21

    И ВЫ верите в его заботу?

4 главные под байкой - Читайте также

Читайте также

4 главные под байкой

  • Задержание наркодилеров: изъяты наркотики, грибы, деньги и 3 BMW (видео, фото) (47)

    На этой неделе правоохранители Рижского регионального управления Госполиции с привлечением антитеррористического подразделения «Омега» и батальона специального назначения задержали в Риге и Берги четырех лиц, связанных с оборотом наркотиков. Во время обысков были изъяты кокаин, марихуана, галлюциногенные грибы и амфетамин. Кроме того, изъято 27 830 евро, которые, скорее всего, были получены…
  • Дело о взятке: Вашкевич получил 6 лет; приговор обжалуют (3)

    Бывший руководитель Таможенного управления по уголовным делам Владимир Вашкевич обжалует приговор суда первой инстанции, которым его приговорили к шести годам лишения свободы за коррупционные преступления, сообщила  его адвокат Елена Квятковская.
  • Отмыли 2 млрд: обыски в Литве и Латвии; задержано 18 человек (дополнено) (10)

    В Латвии и Литве задержаны 2 подозреваемых, которым вменяется широкомасштабная легализация денег, полученных преступным путем. В частности, "прачек" подозревают в легализации 15 миллионов, которые были получены с помощью фиктивной реновации зданий в Италии, - сообщает eurojust.europa.eu
  • Нарколаборатория в Польше: изъято 100 кг "кристалла", задержаны 3 латвийца (видео) (9)

    Сотрудники Центрального бюро расследований полиции Польши (CBSP) при содействии районной прокуратуры Катовице (Силезское воеводство) и Карпатского пограничного отряда задержали группу из пяти человек, подозреваемую в производстве и распространении наркотических и психотропных веществ. Полиция ликвидировала подпольную нарколабораторию, изъяла оборудование и прекурсоры, конфисковала около 100 кг  вещества клефедрона, а также 1,9 кг…

Кнопка Телеграм в байках

топ 3 под байкой - Криминальный топ 3

Криминальный топ 3

топ 3 под байкой

Рекомендованно для вас

Криминальный топ 3

Криминальный топ 3

Комментарии

Комментарии